ECG Diergeneeskundig Memorandum

2016-3 ECG in de praktijk

De vooruitgang in de kennis en kunde in veterinaire cardiologie gedurende de laatste 10 jaren (sinds de start van mijn specialisten-opleiding in 2005) is overweldigend. Echocardiografie is veel complexer geworden, nieuwe laboratorium testen zijn succesvol ontwikkeld en nieuwe medicijnen zijn op de markt gekomen. Zelfs een specifiek tijdschrift (Journal of Veterinary Cardiology) heeft in deze tijd een prominente plaats in de veterinaire literatuur verworven, samenhangend met de toenemende specialisatie in de diergeneeskunde.

In de praktische aanpak in de diagnostiek van hartziekten, is het gebruik en de interpretatie van electrocardiografie echter veelal gelijk gebleven. Veel dierenartsen hebben echter enige moeite met het interpreteren van ECGs, en het maken van een (medicamenteus) behandelplan. Het doel van deze editie van het Diergeneeskundig Memorandum is de lezer (van veterinair student tot ervaren dierenarts) een gedegen overzicht te geven van electrocardiografie bij honden, katten, vogels & bijzondere dieren en paarden. We hebben getracht een en ander zo op te schrijven dat het eenvoudig te begrijpen is. Veelvuldig is gebruikt gemaakt van foto’s van ECGs, welke wij als auteurs over de laatste jaren verzameld hebben. Deze editie kan zowel als een boek gelezen worden of als naslagwerk gebruikt worden om meer over een specifieke ritmediagnose te lezen. We hopen dat u als lezer enthousiast bent tijdens en na het lezen van deze editie.

De belangrijkste indicatie voor een ECG blijft de bevinding van een aritmie op basis van gedegen lichamelijk onderzoek. Ik denk nog wel eens terug aan de eerste jaren van mijn opleiding en mijn verbazing destijds hoe Dr. Stokhof op basis van een lichamelijk onderzoek en een ECG vrijwel altijd tot een correcte klinische diagnose kwam (welke ik dan vervolgens met aanvullende diagnostiek bevestigde). Met het veelvuldig gebruik van echocardiografie is de indicatie voor ECG tegenwoordig echter beperkt tot het stellen van ritmediagnoses.

Mijn dank gaat uit naar de co-auteurs (Dr. Lisette Overduin, Dr. Yvonne van Zeeland, Dr. Nico Schoenmaker, Drs. Esmee Smiet). Dankzij hun harde werk en fantastische opstelling was het maken van deze editie van het DM zowel inspirerend als leuk!

 

Niek Beijerink

DVM, PhD, Dipl. ECVIM (Cardiology)

Associate Professor, Faculty of Veterinary Science, Sydney University, Australia

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *